02. Copilul din Templu

01. Copilul din iesle
1 septembrie 2016
03. Hristos în pustie
1 februarie 2017

02. Copilul din Templu

02-isus-in-templu

D eci, L-am lăsat pe Pruncul Iisus şi pe părinţii Săi în noaptea întunecoasă, pe drumul care ducea spre Egipt. Ce s-a întâmplat mai departe?

Au ajuns cu bine în Egipt şi au rămas acolo până când îngerul l-a anunţat pe Iosif că Irod a murit şi se pot întoarce acasă, în Galilea. Familia s-a aşezat din nou în orăşelul Nazaret. Iosif, după cum ţii minte, era un bun tâmplar. Iisus îl ajuta în atelier şi învăţa meşteşugul. Copilăria Lui nu se deosebea prea mult de copilăria altor băieţei de aceeaşi vârstă, care alergau desculţi şi care erau nişte buni prieteni de joacă. Vecinii nu bănuiau provenienţa dumnezeiască a Copilului Iisus. Chiar şi părinţii au început să-L considere pur şi simplu copilul lor. Dar s-a întâmplat ceva, care a schimbat mersul lucrurilor.

Aproape 100 km, care trebuiau parcurşi pe jos, despărţeau Nazaretul de Ierusalim.

Când Iisus a împlinit 12 ani, Iosif şi Maria L-au luat pentru prima dată la sărbătoarea Paştelui, în oraşul Ierusalim. Acesta era un eveniment deosebit în viaţa băieţilor evrei. Pentru această ocazie ei îmbrăcau hainele cele mai bune, pregăteau hrană specială, căci un drum lung le sta în faţă. Împreună cu rudele şi cunoscuţii, porneau spre Iudea. Dar băieţeii se bucurau de aşa călătorii. Fiecare moment le părea nou şi interesant: locurile noi, ciripitul păsărilor, somnul sub cerul liber. Ţinta finală însă era sărbătoarea din templul de la Ierusalim.

După sărbătoarea, care dura şapte zile, oamenii porneau împreună spre oraşul unde locuiau. Maria şi Iosif mergeau cu mulţimea, Iisus însă nu era cu ei. Părinţii fiind obişnuiţi că băieţii de aceeaşi vârstă mergeau împreună, discutând treburile lor, la început nu şi-au făcut griji şi nici nu L-au căutat. Dar când au descoperit că Iisus nu era nicăieri, şi nu era nici cu cei de vârsta Lui, părinţii neliniştiţi s-au întors să-L caute în Ierusalim.

L-au căutat peste tot şi L-au găsit în templu. Iisus discuta entuziasmat cu bărbaţii învăţaţi ai neamului Său, cărturarii, adică cei care cunoşteau bine Legea Domnului. Aceştia erau uimiţi de întrebările înţelepte pe care le punea Băiatul şi de cunoştinţele Lui profunde ale Sfintelor Scripturi. Dar ei nu ştiau că Iisus nu era un Copil obişnuit – era Fiul lui Dumnezeu.

„De ce M-aţi căutat? Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?”

Maria s-a bucurat să-L vadă pe Iisus viu şi sănătos, dar a hotărât totuşi să-L mustre: „Fiule! Ce ne-ai făcut? Eu şi tatăl Tău ne-am făcut griji şi Te-am căutat peste tot!” Iisus le-a răspuns: „De ce M-aţi căutat? Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?” După aceste cuvinte, S-a ridicat îndată şi ascultător S-a întors acasă, în Nazaret, cu părinţii Săi de pe pământ. Încă optsprezece ani Iisus a locuit împreună cu ei şi le era ascultător în toate. Aceasta înseamnă că El îi respecta şi îi asculta, cum ar trebui de altfel toţi copiii să-şi respecte şi să-şi asculte părinţii. Iosif era tâmplar şi Iisus îl ajuta pe Iosif la lucru. Toţi vecinii şi cunoscuţii Îl iubeau nu doar din cauza înţelepciunii şi agerimii Lui, dar şi pentru că avea un suflet gingaş şi plin de bunătate. Iisus Se maturiza, continuând să-L iubească pe Dumnezeu şi pe oameni.

Ești curios?

Dacă eşti curios să citeşti din Biblie această povestire, deschide (sau roagă pe cineva să te ajute) la Evanghelia după Luca la capitolul 2, versetele 42-52.
povestire

Dăruiește-ți fericire!

Drumul de la şcoală trecea pe lângă un maidan (teren deschis) la marginea căruia un bătrân săpa un şanţ. Doi băieţi, trecând pe alături, s-au oprit şi urmăreau pe omul care ridica şi cobora uniform hârleţul, aruncând bulgări de lut pe marginea şanţului şi nu era deloc atent la trecători...

- Priveşte - a spus un băiat, vezi cum s-a descălţat şi şi-a pus ciubotele acolo, sub tufar?... Dacă le ascundem, vom avea de ce râde! Ne putem ascunde după copac ca să vedem ce se va întâmpla. Ce zici?

- Nu văd nimic amuzant, a zis celălalt. – Dacă aceasta este unica lui pereche de încălţăminte? Nu vom face bine... Ştii ce idee am eu? Tu ai bani?

- Am câţiva, două monede... De ce întrebi?

- Îţi spun imediat. Eu tot două monede am. Le învelim în hârtie şi le punem în ciubote. Vei vedea cât de uimit va fi acest om... Ce zici?

- Într-adevăr... e o idee mai bună. Să facem aşa!

Peste puţin timp, când bătrânul şi-a spălat mâinile şi a început să-şi încalţe ciubotele, a simţit că este ceva în ele. A scos hârtia şi când a desfăcut-o a văzut banii. Uluit, a început să caute cu privirea pe vreun magician nevăzut care i-a făcut surpriza. Pe obrajii bătrânului se rostogoleau lacrimi.

Şi băieţii nu mai doreau să râdă de omul care era aşa uimit acum de descoperirea lui. Dar se simţeau fericiţi, căci fără a-şi pune în plan de la început, au făcut o faptă bună.

think

Gândește-te!

Te-ai gândit vreodată că şi tu poţi face multă bucurie celor de lângă tine? Părinţii tăi se bucură când îi asculţi şi îi ajuţi. Încearcă să le faci mici surprize, să vezi cât de fericiţi vor fi!... Cred că în localitatea ta sunt destui bătrâni care ar fi foarte mulţumiţi dacă le vei deschide uşa pentru a sta puţin de vorbă cu ei sau îi vei ajuta cu ce poţi... Nu o dată prietenii tăi vor avea necazuri – găseşte nişte cuvinte de încurajare pentru ei!... Întotdeauna când faci ceva întrebă-te: Ar fi făcut micul Iisus aşa cum fac eu?
Joc

Acum e acum!

Răspunde la întrebări şi completează pătrăţelele pe orizontală! Pe pătrăţelele evidenţiate de pe verticală vei afla care era cea mai importantă sărbătoare a iudeilor.

1. În ce ţară a mers Iisus cu părinţii Lui după ce îngerul le-a spus că sunt în pericol dacă mai stau în Betleem?

2. Unde locuia Iisus împreună cu părinţii Lui la vârsta de 12 ani?

3. Câte zile dura sărbătoarea la care a participat Iisus la vârsta de 12 ani?

4. Ce meserie avea Iosif?

5. Cum s-au simţit cei doi băieţi când au făcut o faptă bună?

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.