02. Mașină nouă?

01. Treci la volan!
1 septembrie 2015
03. Acum încotro?
1 februarie 2017

02. Mașină nouă?

Eşti la poalele Făgăraşilor; e vacanţă. Pe cerul de un albastru intens se profilează vârfurile şi crestele înzăpezite, strălucind în bătaia razelor soarelui. Ziua de azi este ideală pentru a urca pe Trasfăgărăşan. Un traseu pe cinste! Trebuie să recunoşti că e o provocare cam îndrăzneaţă pentru bătrâna ta Dacie, dar totuşi îndrăzneşti…

Prietenul tău din dreapta îţi arată indicatorul radiatorului, care este deja pe roşu. Dar încă n-aţi parcurs nici jumătate din drum. Iată, în sfârşit, un loc de parcare! De sub capotă ies aburi. Tragi brusc pe dreapta. Maşina trebuie să se răcească. O laşi în parcare, ca nu cumva să se supraîncălzească. Ridici capota. Era şi timpul!

Aburii sfârâie sub capacul uşor desfăcut al vasului de expansiune. Fiindcă n-aţi ajuns la zăpadă, trebuie să-ţi sacrifici apa minerală pentru a completa lichidul de răcire.  Priveşti în vale… Peisajul ar putea fi şi mai frumos. Astăzi nu vei mai putea ajunge în vârf; în mod sigur nu cu această maşină. Nu ştii nici măcar dacă vei putea ajunge acasă cu această rablă. Un lucru însă îţi este tot mai clar: a sosit timpul să-ţi schimbi maşina.

Ce marcă, ce tip?

După două săptămâni de cercetări, a sosit momentul dificil al deciziei. În acest răstimp, toţi comercianţii de maşini din oraş au ajuns să te cunoască. Ai revenit de nenumărate ori bombârdandu-i cu tot felul de întrebări. Dealerii sunt iritaţi pentru că nu te-a interesat doar culoarea, forma şi cum se comportă maşina la drum, ci ai cerut tot felul de informaţii mărunte. Voiai să fii sigur că vei lua o decizie bună. Astfel, nu ţi-a fost uşor nici ţie şi nici comercianţilor. În capul tău se învălmăşesc o mulţime de cifre, rezultatele încercărilor făcute pe maşini, observaţiile critice ale prietenilor. În aceste condiţii este într-adevăr greu să decizi.

Să fie o maşină robustă, indigenă, sau o maşină străină, tip sport? Să fie de marcă asiatică, sau o limuzină americană, sau poate o maşină japoneză de serie? Trebuie să decizi!

Suntem siguri ca ţi-ai dat seama demult că în aceste cursuri nu discutăm despre circulaţia de pe o stradă obişnuită, ci despre traseul vieţii, despre drumul vieţii tale. Dacă vrei să înaintezi pe acest drum, ai nevoie de o maşină sigură, adică de o concepţie de viaţă care nu te vă lăsa în pană la primul urcuş şi care se va dovedi inutilă atunci când pe drum apar primele greutăţi şi obstacole.

Probabil ai luat deja o decizie şi ai ceva experienţă. De asemenea ai constatat că actualele concepţii de viaţă pe care le ai, nu te vor ajuta să atingi ţelurile vieţii tale. Dacă lucrurile stau aşa, nu te mulţumi să-ţi trăieşti viaţa la nişte cote joase! Schimbă maşina concepţiilor tale! Caută un alt tip care te va ajuta să ajungi în vârf!

Merită să faci comparația!

Multe concepţii de viaţă promit un viitor mai fericit. Dar dacă te uiţi mai aproape, acestea pot fi calificate doar într-un singur mod: nerecomandabile. Cu alte cuvinte, caută ceva mai bun! Regimurile politice, promit deseori un viitor stralucit, dar nu sunt în stare să faca faţă problemelor actuale. Urmările egoismului, consecinţele distrugerii naturii, bolile sau moartea, obstrucţionează promisiunile de fericire. Dacă într-adevăr s-ar realiza într-o bună zi noua lume promisă, atunci cei care astăzi au crezut în ea şi au luptat pentru ea, ar fi deja morţi. Pentru ei nu mai există viitor fericit. Au avut ghinion. Acest lucru este valabil pentru toate metodele de îmbunătăţire a lumii care nu-L iau în considerare pe Dumnezeu. Să observăm deci regulile. (Bineînţeles că următoarele afirmaţii nu pot fi aplicate la mărcile de maşini reale.)

buddhaDe câţiva ani există şi pe la noi oferte de “maşini” asiatice. În spatele multora dintre ele stă scris “Budism” SRL (Societate cu Răspundere Limitată). N-ar trebui să ai încredere în toate promisiunile aflate în prospect, pentru că fondatorul acestei “firme” este Budha, care a avut următoarea concepţie: “Viaţa este suferinţă. Dacă vrei să termini cu suferinţa, trebuie să termini cu dorinţele!” Chiar de la prima vedere această idee sună ciudat. Cu alte cuvinte, dacă renunţ la dorinţa de a avea un loc de muncă excepţional, mă voi mulţumi să scotocesc zilnic după mâncare prin containerele de gunoi din oraş, şi nu voi mai avea de suferit. Totul e în regulă, nu-i aşa?…

Imediat poţi să constaţi că cine porneşte cu o astfel de concepţie în viaţă trebuie să-şi reprime orice dorinţă. Pentru că orice dorinţă implică suferinţă. Aceasta este o maşină spartană, cu care orice călătorie este o autoflagelare. Budha nu L-a inclus pe Dumnezeu în religia sa. Dacă apare o defecţiune, omul rămâne singur şi nimeni nu răspunde strigătului său după ajutor. Comportament păcătos, teamă, boală, sărăcie? Ce contează? Ai toate şansele ca într-o viaţă viitoare să te transformi într-un şofer mai bun. Şi odată pentru totdeauna vei preda cheia de contact la intrarea in Nirvana. Acolo nu vei mai dori nimic. S-a terminat şi cu suferinţa. Dar şi cu viaţa!

Alţii cred că pentru ei se potriveşte maşina vieţii de tip – Orientul apropiat, producţie “Islam” SRL. Fondatorul firmei, Mahomed, a afirmat că în spatele lui este o putere deosebită, care e dovada autorităţii sale şi a unei vieţi lungi. Cu “litere mărunte”, apare şi ideea că doar bărbaţii pot ajunge pe vârful muntelui. Înainte de a ajunge la staţia finală, toate femeile trebuie să coboare. După Mahomed, ele nu au suflet, de aceea singura lor datorie este de a-şi sprijini cu fapta soţii, în drumul lor spre ţintă. Sus, în vârf, conducătorii de raliuri sunt aşteptaţi de super-femei recreate.

Încă o observaţie cu “litere mărunte”: dacă maşina ta are pană şi nu poate fi reparată, poţi aştepta până la adânci bătrâneţi, pentru că nimeni nu te va ajuta. Chiar dacă eşti bărbat. N-ai avut noroc! |Aceasta a fost voia lui Allah! El e şeful. În vârful piramidei puterii, el decide dacă ajungi la ţintă sau te prăbuşeşti de pe o stâncă în prăpastie. Nici guvernul şi nici opoziţia nu te pot ajuta cu nimic. Drumul tău este hotărât dinainte, iar maşina ta e condusă prin telecomandă.

Învingătorul testului

cruceAş vrea acum să-ţi prezint alt tip, credinţa creştină. Acest tip este fabricat, sub licenţă, în aproape toate ţările lumii. Din nefericire, unii au adus maşinii mici modificări. Alţii au încercat să o facă mai aerodinamică, sau mai luxoasă. Alţii au deformat-o până n-a mai putut fi recunoscută. N-au vrut un Volkswagen solid, o maşină a poporului, ci o maşină sport, Strandbuggy.

Totuşi, numai originalul cel nemodificat este demn de încredere. Persoana care doreşte să-şi aleagă creştinismul ca şi concepţie de viaţă este avantajat. Iisus Însuşi ni l-a prezentat, şi poţi verifica acest lucru în primele patru cărţi din Noul Testament, adică cele patru Evanghelii: Matei Marcu, Luca şi Ioan .

Iisus nu a fost prea pretenţios pentru a veni pe pământul nostru şi pentru a încerca El Însuşi această maşină, folosind-o în viaţa de fiecare zi. Nu a sărit peste nicio etapă dificilă. A trebuit să treacă pe fiecare şosea îngustă şi plină de gropi, ca şi noi. Iisus ştie cum e să fii cu două roţi deasupra prăpastiei.

În această încercare dură, El ne-a demonstrat faptul că doar credinţa creştină ne poate duce cu adevărat la ţintă. Aceasta este vestea cea buna a credinţei creştine. Şi încă ceva! Iisus nu a întemeiat un SRL, ci Şi-a asumat întreaga răspundere pentru lucrarea Sa. Aceasta Îl deosebeşte de toţi ceilalţi fondatori de religii. El Şi-a dat propria viaţă ca garanţie pentru siguranţa noastră. O astfel de ofertă e vrednică de încredere. Ce-ar fi putut investi mai mult decât propria viaţă?

Să recapitulăm: Toţi întemeietorii de religii au vrut să demonstreze cum se poate ajunge la Dumnezeu şi cum se poate obţine viaţa veşnică. Dar şi ei au fost doar nişte oameni. Fireşte că aici se nasc câteva întrebări: Oare nu cumva au greşit şi ei? Oare drumul lor n-a fost o fundătură?

Iisus însă este chiar Dumnezeu! El nu aşteaptă să trecem prin meditaţii, rugăciuni, jertfe, pentru a ajunge la El. Dimpotrivă! El Însuşi a coborât la noi, pentru a ne împăca cu Dumnezeu. Pentru aceasta a plătit cu propria Sa viaţă. El îţi garantează că Dumnezeu te iubeşte. Nu trebuie să munceşti din greu pentru a obţine bunăvoinţa Sa. El vrea să te ştie lângă El. Vrea să-ţi dea viaţa veşnică şi te ajută să nu greşeşti drumul. Aceasta este într-adevăr o veste bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.